Włoskie kawiarki – dlaczego warto je wybierać?

Włoskie kawiarki – dlaczego warto je wybierać?

Włoska kawiarka to sprzęt, który na stałe gości w domach w całej Europie. W naszym kraju również cieszą się dość dużą popularnością, choć może jeszcze nie aż tak wielką, jak na południu kontynentu. Pozwalają na przyrządzenie kilku porcji pysznej, doskonale zaparzonej kawy. Działają szybko i w sposób powtarzalny – kawa zawsze wychodzi równie pyszna. Dlaczego taką kawiarkę warto mieć w swoim domu?

Łatwość przyrządzenia kilku porcji kawy

Pierwszą i chyba najważniejszą zaletą, jaką charakteryzują się włoskie kawiarki, jest łatwość przyrządzenia kilku porcji kawy jednocześnie. Wiele zależy od wielkości kawiarki, na którą się zdecydujemy. Najmniejsze modele pozwalają przyrządzić kawę dla jednej albo dwóch osób. W przypadku największych kawiarek spokojnie można zrobić na raz nawet osiem porcji pysznego napoju. Dzięki temu, że kawę w ten sposób przyrządza się szybko i nie wymaga to wielkiej uwagi, można zaoszczędzony czas przeznaczyć na rozmowę z gośćmi, czy z rodziną. Kawiarka przyrządza klasyczne espresso. Aby uzyskać bardziej skomplikowany napój, wystarczy uzupełnić ją gorącą wodą albo spienionym mlekiem. Dzięki temu, że napar z kawiarki jest mocno skoncentrowany, jest on bardzo wydajny i z niewielkiej jego ilości można przyrządzić pyszną kawę.

Kawa o powtarzalnej jakości

Dużą zaletą, o której często mówią bariści i po której rozpoznaje się najlepsze urządzenia do parzenia kawy, jest powtarzalność. Znaczy to, że kawa zawsze wychodzi w kawiarce taka sama. Pojemnik, w którym umieszcza się kawę, ma określoną wielkość, a więc zawsze można do niego wsypać dokładnie tyle samo zmielonych ziaren. Powtarzalność uzyskiwanego naparu oznacza, że później stosując te same proporcie poszczególnych składników, można zawsze uzyskać dokładnie taki sam smak gotowego napoju. Dzięki temu kawa jest zawsze pyszna, a przygotowująca ją osoba, łącząc kawę z dodatkami w różnych proporcjach, może rozwijać swoje umiejętności.

Estetyka procesu przyrządzania kawy

Przyrządzanie kawy w kawiarce jest też o wiele bardziej estetyczne, niż przygotowywanie jest w automatycznym ekspresie. Oczywiście ekspres jest bardzo wygodny, ale gotowanie kawy w tradycyjnej, włoskiej kawiarce to prawdziwy rytuał, który jest przyjemnością sam w sobie. Na początku oczywiście trzeba nalać do dolnej części odpowiedniej ilości wody. Później na sitku umieszcza się kawę. Nie ubija się jej mocno, raczej nasypuje tyle, ile się zmieści. Kawiarkę zakręca się i można już ją postawić na kuchence. Początkowo nic się nie dzieje. Później po kuchni zaczyna rozchodzić się przyjemny aromat świeżo palonej kawy. Na końcu rozlega się charakterystyczne bulgotanie, które jednak pop chwili ustępuje, co sygnalizuje, że kawa jest już gotowa. Wystarczy tylko rozlać ją do filiżanek, dodać tego, co każdy lubi najbardziej i można rozkoszować się wykwintnym smakiem.

Trwałość i niezawodność

Włoskie kawiarki to urządzenia bardzo proste. Przekłada się więc to na ich trwałość. Skomplikowany ekspres do kawy składa się z wielu delikatnych części, a więc o awarię nietrudno. W kawiarce po prostu nie co się zepsuć. Jedynym elementem, który z czasem może ulec zużyciu, jest gumowa uszczelka pomiędzy dwoma częściami urządzenia. Bardzo łatwo można ją jednak dokupić i nie kosztuje ona wiele. Wysokiej klasy sprzęt oferuje sklep z kawiarkami Scapol dostępny w Internecie. Znajdzie się ty zarówno różnego typu kawiarki firm takich jak Tognania i Pedrini, jak i akcesoria do nich.